DB biltåg stängt för gott! (ny information 2016-12-07)

(Klicka på bilderna för större format)

Tydligen har DB Autozug stängt sina rutter genom Tyskland för gott, och detta ett helt år tidigare än tidigare utannonserat. Från och med våren 2017 så kan resor genom Tyskland med biltåg, istället bokas genom andra företag. Skall man resa från Hamburg-Lörrach så bokar du nu på adressen  https://bahntouristikexpress.de/autoreisezug-de.html eller www.urlaubs-express.de . Senare i vår (maj 2017) kan man också välja att åka från Düsseldorf till Verona eller Livorno i Italien och detta bokas då på www.ee-autozug.com. Dock är det något oklart om man är tvingad att boka en t/r resa under en specifik tid gällande destinationerna i Italien. 2018 kommer man om planer går i lås också att köra rutten från Düsseldorf till Villach och Koper i Slovenien. Denna information är hämtad från www.motormannen.se


DB Autozug Hamburg Altona-Lörrach

Då har vi varit iväg på vår årliga resa igen,  och valde i år att ta biltåget från Hamburg till Lörrach i södra Tyskland, då vi skulle besöka vänner i Livigno under 24 timmar, och senare köra från Livigno till Vallecrosia vid Italienska rivieran. Vid vår ankomst till Hamburg i mycket god tid (som vanligt), fick vi uppleva ett kaos vi inte upplevt tidigare.
Vi fick inte köra in i biljettkön när vi anlände, utan hänvisades till en sidoväg som tydligen var en varuingång för Mediamarkt. Där fick vi stå i femton minuter ungefär, sedan kom samma representant för DB Autozug och påtalade att “här kunde vi inte verkligen stå”!? Vi påpekade att han tidigare hade hänvisat oss denna plats och frågade då var vi kunde invänta vår incheckning. Svaret blev att ni får väl köra runt tills ni hittar en parkering i stan?! Till saken hör att det samtidigt pågick någon typ av festival, marknad eller liknande vilket innebar att hela Hamburg-Altona var fullspäckat med folk och bilar. Men efter tre varv runt citykärnan så fann vi slutligen en plats där vi inväntade vår incheckning.

Nya fräscha sovvagnar
Det positiva i det hela var att det var nya fräscha sovvagnar med två våningar så att den ena sovkupén låg nedtill och nästa sovkupé låg en våning upp. I kupén stod vin som DB bjöd på så de hade nog insett att det var rörigare än vanligt. Men resan var som vanligt superb, vi sov gott och bjöds på en god och stärkande frukost på morgonen i kupén. Från Lörrach till Livigno hade vi bara 280 km, så det var några timmars körning så var vi framme. En reflektion är att det var mera förmånligt än tidigare att åka biltåget, då bensinpriserna har stigit kraftigt sedan föregående år, framför allt i Tyskland och övriga Euroländer.

Så med facit i hand så är detta det klart bästa alternativet för att ta sig ner i södra Europa med egen bil, om man som vi vill slippa att köra igenom Tyskland.

Några huvudregler för att använda sig DB Autozug:
1. Boka i god tid, då ökningen har varit markant av resenärer med biltåget de senare åren.
2. Tänk på att packa övernattningsväska/väskor för familjemedlemmarna, så att ni slipper släpa in allt bagage på tåget.
3. Endast en får färdas med bilen när den körs upp på lastvagnarna. Resten av familjen får ta sig gående till tågkupéerna, gärna med övernattningsbagage.
4. Glöm dock inte att den som kör på bilen på tåget, bör få en aning om i vilken vagn ni skall bo över natten innan familjen lämnar bilen.
5. Innan du kör ombord bilen på tåget, skall externa antenner skruvas av. Detta gäller all annan lös utrustning på utsidan av bilen.
6. När du lämnar bilen på tågvagnen, lås inte bilen med fjärrkontrollen om du har larm kopplat till densamma. Detta då tåget kommer upp i hastigheter på runt 200 km/h, och skakar därefter. Detta aktiverar ditt billarm samt att tåget stannar vid vissa stationer. Det uppskattas inte av de omkringboende med ett billarm som tjuter mitt i natten, samt att efter 10 timmars färd på tåget, så är risken överhängande att ditt bilbatteri är ganska tomt vid ankomsten. Alltid en aning genant att tvingas knuffa av bilen från tåget, p.g.a. batteriet är tomt och det är inte den typen av semester man hade tänkt sig.

Hoppas ni kommer att uppskatta resan med DB Autozug, för det gör vi alltid!

19 svar på DB biltåg stängt för gott! (ny information 2016-12-07)

 1. Jan Wallin skriver:

  Hej,
  Skall till Livigno V7 2012. Tänkte ta biltåg på del av resan. Tips?
  Från vilken ort till vilken ort? Hamburg -Lörach?
  Vad kostar det (Saab 9-3 med takbox) för två vuxna och två barn?
  Annat att tänka på när man åker till livigno med bil?

  Hälsningar
  Jan Wallin
  0700-85 40 70
  Jan.wallin@saab.com

  • lelleswede skriver:

   Hej Jan
   Tack för din kommentar.
   När vi har åkt till Livigno så har vi tagit tåget mellan Hamburg/Altona och Lörrach för det är en snabb resa över natten med tåget, och du har inte så många mil kvar att köra, ca. 280km.
   Senast vi åkte var i somras, och då kostade det ca. SEK4500 för bil (BMW X3) samt fyra personer i sovkupé. Vi har tidigare prövat liggkupé, men föredrar sovkupé, då det är mer likt en riktig säng, med lakan och riktigt täcke.
   Dock har vi en gång gjort misstaget att äta i Bistron, vilket inte tilltalade oss. Typiskt tysk flottig mat, som vi inte är förtjusta i samt dyrt. Nu för tiden tar vi med oss egen mat, eller så kan man köra i god tid så att man hinner in på köpcentrat och besöka McDonalds, bra om man har barn med sig, vilket brukar vara ett uppskattat ställe att besöka. Någon enstaka gång har det blivit kylbox och mackor samt dricka.
   Framkomst till Lörrach sker vid åtta-tiden på morgonen, och då har ni gott om tid till Livigno, då vägarna är mycket bra och oftast ren asfalt utan snö eller is. Dock är det viktigt att ha snökedjor samt reflexvästar i bilen då det är lag på detta i Italien (och Schweiz). Vi har aldrig använt varken det ena eller andra men det kan vara bra vid eventuell kontroll. Håll hastigheten i Schweiz, då schweiziska polisen finns lite varstans på vägarna, och kräver att boten betalas på plats vid eventuell förseelse.
   I själva Livigno är det bästa att ställa bilen för veckan och använda sig av de gratisbussar som går dagligen runt i Livigno. Detta då man har stängt av själva bykärnan för biltrafik, och man tvingas därför ställa sig på dessa otaliga privata parkeringar som finns runt själva centrum och är relativt dyra. Hela byn är taxfree och skattebefriad, vilket gör att prisnivån är relativt moderat, både vad det gäller inköp av varor och att äta. Viktigt att tänka på är att när ni lämnar Livigno, så får ni inte medföra inköpta varor för mera än ca. SEK4000:- inklusive mat, vin och sprit. Det händer att Policia de Finanza kollar vid utfarten, dock inte speciellt vanligt. Det som är desto vanligare är att man blir stoppad av schweiziska tullen som mycket gärna går igenom bilen trots att resan genom Schweiz tar max två timmar. Sura och griniga är dom, men jag brukar överlämna den delen till min hustru som kan bli betydligt surare än vad jag normalt är 😉 Kolla gärna vilka regler som gäller, för de ändras med jämna mellanrum så jag inte lurar dig!
   PS; Vi har handlat betydligt mera kapitalvaror än maximibeloppet tillåter från och till, men klarat oss bra genom åren. Det verkar dock som om Schweizarna blivit petigare mot just oss skandinaver, på senare år och framför allt på vintern. Men vi får ju inte glömma huvudsyftet med resan till Livigno, den fantastiska skidåkningen, den goda maten som även ungarna älskar samt vädret som är betydligt bättre än vårt eget vid denna årstid. Lycka till med resan, och ha en fantastisk skidåkning!

 2. Ann skriver:

  Tack för din berättelse! Har letat efter någon sorts beskrivning av hur det faktiskt går till!

  • lelleswede skriver:

   Hej Ann
   Tack för att du gillade att läsa på min hemsida!
   Också roligt att du uppskattade min beskrivning av hur det är att åka med DB Biltåg. Dock tål det att tilläggas att i år 2016 åkte vi mellan Hamburg/Altona och München, och det var en rejäl besvikelse. Vi hade bokat sovvagn, men fick någon slitet mellanting mellan ligg- och sovvagn, så det var inte många timmar sömn där inte. Dock ryktas det om att 2017 kommer att bli sista året DB kommer att köra biltåg, då belastningen är oerhört ojämn fördelat mellan sommar- och vintersäsong. Så vi får väl se om nästa år blir det sista året då vi kan åka tåg genom Tyskland.
   Hälsar Lennart

 3. Pekka skriver:

  Hej,

  Mycket bra berättelse!

  Vi står och väljer mellan att köra bil eller åka tåg igenom Tyskland sommar 2017 (juni/juli/aug). Att vi skall boka i god tid har vi förstått, men vet du när DB brukar släppa platser för bokning? På deras hemsida står det April 2017, men det kan väl inte stämma? Och vet du ungefär vad det kostar för en bil och vanlig sovhytt (för eget bruk) för 3 personer? Har sökt på nätet men inte riktigt hittat en prisindikation… På förhand tack, Pekka

  • Pekka skriver:

   PS. Tänker på linjen Hamburg- Lörrach, kan vara bra att tillägga 🙂

   • lelleswede skriver:

    Hej Pekka
    Tack för din kommentar.
    Gällande biltåget genom Tyskland så har DB minskat antalet destinationer för varje år som gått. Hamburg-Lörrach finns kvar och antagligen kommer Hamnburg-München också finnas kvar, i alla fall under 2017.Sedan vet vi inte vad som händer, om DB lägger ner biltågen helt eller vad som händer? Jag har för mig att när vi bokade för sommaren 2016 till München, så öppnade bokningen i februari för då var det plötsligt möjligt att boka i alla fall. Men som jag nämnt på hemsidan, så går platserna åt fort och lätt så det gäller att vara ute i god tid. Vi var i somras tre vuxna och en hund, och vi betalade drygt 4 600:- för vanlig personbil samt sovkupé. Dock var vi ytterligt besvikna då det var en av de mest slitna vagnar vi upplevt under alla år med Deutsche Bahn’s “Autozug”. Så om det är en indikation på att DB försöker “skrämma iväg” oss kunder för framtiden eller vad, kan jag inte svara på? Jag kan kort konstatera att resan fyllde sin funktion (som alltid), men bättre sovvagnar har vi upplevt med DB. Så jag kan fortfarande varmt rekommendera “Autozug” för att snabbt och smidigt ta sig igenom Tyskland över natten. Sedan får vi se hur länge de har för avsikt att fortsätta köra “Autozug” genom Tyskland, för indikationerna har varit tydliga. 2017 kan bli det sista året DB har för avsikt att transportera bilar och motorcyklar med passagerare, på ett mycket smidigt vis!
    Hoppas ni får en fantastisk semesterresa genom Europa!
    Många hälsningar
    Lennart

 4. Pekka skriver:

  Hej Lennart,

  Tack för ett snabbt svar! Tråkigt att ni fick resa i en sliten vagn, men man kan ju hoppas att det var bara en tillfällighet, att DB fått sätta in en “reservvagn” pga. teknisk strul med “nyare” vagn?

  En resa under 5000kr är ju absolut acceptabelt, så jag får väl börja med att dagligen kolla DB’s hemsida efter nyår.

  Åter igen, tack för ett snabbt svar, och en härlig hemsida!

  Hälsn.
  Pekka

  • lelleswede skriver:

   Hej igen Pekka
   Jag har idag uppdaterat informationen på min sida om DB Autozug, då det kommit till min kännedom att Deutsche Bahn stängde Autozug redan på sensommaren 2016. Men jag har uppdaterat hemsidan nu, så om du besöker igen så finner du relevanta länkar till de som kommer att köra i sommar
   Trevlig resa!
   önskar Lennart

 5. Minna Bäckström skriver:

  Hej!
  Jag och min familj har hyrt hus i Spanien Alicante i sommar och vi var väldigt sugna på att bila ner detta år istället för flyg. Googlade runt lite och hittade det här trevliga biltåget man faktiskt kan åka en väg då vi har planer på stopp i Disney land på hemvägen. Om vi skall åka som vi hade tänkt Från Hamburg till Narbonne, vilken rutt/tur skall vi välja istället tycker du?
  Ser fram emot ditt svar 🙂

  Med vänliga hälsningar:
  Minna

  • lelleswede skriver:

   Hej Minna
   Tack för din förfrågan.
   Vad roligt att ni väljer att ta bilen istället för flyget till södra Europa! Man får se så mycket mera när man åker bil och kan bestämma sig under vägen för att ta små “avstickare” om man finner något intressant och roligt.
   Vad det gäller din fråga så hade jag tagit biltåget från Hamburg till Lörrach i södra Tyskland, och sedan kört genom Schweiz en bit för att ta er vidare ned genom Frankrike, och in i Spanien till Alicante. Det är en lång resa men det ni skall tänka på är att ni sparar c:a 1 dag och drygt 800 kilometers körning på att ta biltåget, och kan koppla av på tåget istället. Från Lörrach har ni sedan ungefär 1600 km kvar till Alicante. Tänk bara på att i Frankrike är alla motorvägar (autoroutes) avgiftsbelagda. Är man nyfiken på vad det kan kosta att ta sig från en ort till annan, kan man besöka sidan http://www.autoroutes.fr, och där får man veta vad avgiften blir samt beräkning av bränsleförbrukning på den angivna sträckan. Vi har några gånger tagit vägen genom Frankrike norrut från Italien, men varje gång släppt tanken på att köra på deras autoroutes, då det ideligen är stopp för att betala nya vägavgifter och vi tycker att deras avgifter är rejält mycket dyrare i jämförelse med exempelvis italien. Därför väljer vi att använda de vanliga landsvägsnätet istället, då Frankrike är det land i Europa som störst och mest utbyggt vägnät. Hoppas ni får en fantastisk resa!
   Hälsar
   Lennart

 6. Olov skriver:

  Hej !
  Funderar på tåg till lörrach.
  Vi har en liten husbil. Finns det nån chans att få sova i den under tågresan ?

  • lelleswede skriver:

   Hej Olov
   Jag skall säga dig att jag har aldrig sett några husbilar på biltåget någonsin. Varje bilvagn består av två våningar, och jag har för mig att de är oerhört noga med höjden på vanliga personbilar. Så vill du ha klara besked får du kontakta respektive tågbolag för att se om det överhuvudtaget är möjligt att ta med en husbil.
   Bästa hälsningar
   Lennart

 7. Li Rubin skriver:

  Hej
  Jag hittar bara bokningssidor på tyska. Har du någon annan sida du kan rekommendera då jag inte litar helt på google transnslate! Vi vill åka från hamburg till verona, mellanstor bil och vi är 5 st varav 3 st barn. Å när jag försökte kolla så var skillnaden mellan ligg och sov vagn ca 3000 kr. Kan man åka liggvagn med tre barn?
  MVH Katarina

  • lelleswede skriver:

   Hej Katarina
   Tack för ditt inlägg!
   Som det blir nu till sommaren, så är det privata intressenter som kommer att köra biltågen. Tidigare var det ju tyska Deutsche Bahn (statligt) som körde biltågen, men antagligen beroende på ojämn beläggning fördelad över året, så valde dom att lägga ner sin trafik med biltågen. De som nu tagit över, har precis startat upp sin verksamhet och har nog inte insett hur viktigt det borde vara att även ha en sida på engelska. Jag har själv svårt för tyskan, och vill gärna se att det finns på engelska, precis som du. Men i dagsläget finns inga alternativ, utan du får se om det finns någon i bekantskapskretsen som är duktig på tyska och kan hjälpa till. Vi får ju hoppas att de som nu tagit över inser att det krävs en sida översatt till engelska också. Hoppas att det löser sig för er! När vi åkte med DB så hade de vagnar som bestod av en och en halv våning, där man kunde koppla ihop två kupéer till en genom “ytterdörrarna”. På så sätt fick man en dubbelkupé med tre sängar i varje enkelkupé. Så det skall nog gå att lösa med två vuxna och tre barn, om de har köpt DB:s vagnar vill säga.
   Många hälsningar Lennart

 8. John P skriver:

  Väljer man liggvagn så är det 5 platser. Dock är då ett tips att ta med tex liggunderlag av modellen som är uppblåsbara eftersom britsarna i liggvagnarna i regel är hårda. Är man 5 vuxna så skulle jag inte köra en liggvagnskupé då det nog blir trångt, men med barn för att hålla en lite snävare budget så går det nog bra beroende på vilka krav man har.

  De prisuppgifter som nämns här förutsätter jag är enkel resa.

  Har kollat lite prisnivåer med de “nya” privata aktörerna som kör från Hamburg, och inser att prislappen nog har halkat upp en bit. Vi har under åren betalat ca 12 kkr ToR Hamburg-Munchen/Hamburg-Bozen. Bokad egen liggvagn för 2 vuxna+2 barn+bil. Detta under “högsäsong” Juli/Augusti. De alternativ jag kikat på nu ger en prislapp närmare 20 kkr eller mer.

  • lelleswede skriver:

   Hej John P
   Tack för ditt inlägg. Mycket bra att du ger din bild av hur det är att åka med biltågen, då jag försöker ge min erfarenhet av hur vi upplevt att åka genom Tyskland med dessa. Det är många som besöker dessa sidor så ju relevantare information vi kan lämna här, desto bättre. Tack! Hälsar Lennart

 9. Mikael skriver:

  hej jag och familjen tänkte bila till spanien och jag undrar finns det biltåg som går mellan hamburg och Narbonne och i sånna fall vart kan man boka biljeter? Och om det inte finns just mellan dom 2 städerna finns det någon anna närliggande stad i frankrike man kan åka biltåg till innan man fortsätter med bil till spanien?

  • lelleswede skriver:

   Hej Mikael
   Tack för din förfrågan.
   Tyvärr har jag inte koll på de nya bolagen som kör biltågen under 2017, så det enda tips jag kan ge dig är att själv undersöka de länkar jag lagt in på hemsidan. Hoppas ni får en skön semester!
   Hälsar Lennart

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.