– Utrustning jag använder mest

 

Canon Eos 1Ds mkI
Canon Eos 5D mk II
Canon EF 17-40mm f/4L
Canon EF 70-200mm f/4L USM IS
Canon EF 100mm Macro f/2,8L IS USM
Canon EF 300mm f/2,8L USM
Canon EF Extender 1,4x II
Canon 580EX blixt
Dörr macroblixt DAF-14C TTL
Stavblixt Metz CT45-5
Manfrotto tripod 190XB+486RC2
Manfrotto monopod Manfrotto 680B+234RC
Quantumm studioblixtar
Elinchrome studioljusstativ
Benro Gimbal head GH-2

Applikationer för redigering;
Adobe Lightroom 5.3

Adobe Lightroom

 

 

 

 

 

Att bära eller släpa, det är frågan
För att bära runt utrustningen har jag dels en Lowepro Vertex 200AW ryggsäck , där jag kan få med det viktigaste prylarna, om jag skall ut i skog och mark. Dels har den ett infällt fäste för tripod, samt ett inbyggt regnskydd, som är behändigt att ta fram vid behov.

Vid längre resor har jag köpt en begagnad Pelicase 1510, som fungerar som kabinväska vid flygresor, eller att ha i bilen med den utrustning som krävs för tillfället. Denna väska är imponerande, då det lämnas livstids garanti och den anses som oförstörbar. Dock skall man inte förvara sin utrustning i denna väska om det är plockskumgummi inredning, då det diskuteras på nätet om detta avger gaser som kan påverka eller till och med förstöra objektiven på längre sikt. Så denna typ av väska kan man med gott samvete köpa begagnad, och köpa ny inredning som passar just min utrustning. Till sist, den har hjul och draghandtag, vilket är tur då väskan lastad med utrustning är riktigt tung.

Kamerahus
Vad det gäller kamera, så gick jag från analogt till digitalt med att köpa en Canon Eos 400D. Jag hade svårt att vänja mig vid cropfaktorn på 1,6, så jag började leta efter en fullformatskamera istället. Hittade efter ca. ett år en Canon Eos 1Ds som hade fungerat som reservkamera på ett företag, med ett mycket litet antal exponeringar (ca. 6 000 st) som jag fick köpa för en spottstyver i förhållande till vad nypriset var fyra år tidigare.  Nu kände jag att jag hittat vad jag sökt, kameran är byggd som en mindre stridsvagn i magnesiumlegering och vädertätad, samt det viktigaste den har samma format på CMOS-sensorn (24x36mm) som det gamla analoga systemets filmstorlek har. Dock väger den sina modiga 1100 gram utan optik, så en viss tillvänjning krävs. Tyvärr har den ingen automatisk rengöring av sensorn, men man får lära sig att rengöra denna med jämna mellanrum.

Datoranslutning
Ett problem som jag upplevt som graverande, är att Canon 1Ds mk I har utgång för Firewire 400Mb (IEEE 1394c), som inte stöds av Windows 7, 64 bitar. Canon har låtit meddela att de inte tänker bygga drivrutiner för 64 bitars operativsystem vilket gör att alla som uppdaterar sina Windows-datorer till moderna datorer, tvingas också skrota möjligheten att kunna styra sina kameror från datorn, om man inte väljer att behålla sina gamla 32-bitars operativsystem, som Ms XP eller Ms Vista, som nu börjar bli rejält gamla.
Kameran i sig är fortfarande mycket bra, men man skall överväga möjligheten att använda den som studiokamera, på grund av de anslutningsproblem som föreligger.

Nytt kamerahus
På grund av de problem jag haft med anslutning mot datorerna, så har jag i  mars 2012,  äntligen funnit den kamera som kommer att följa mig överallt, och det är Canons 5D mkII. Hittade denna begagnad hos en mycket trevlig fotograf i Lerum som hade beställt en ny Canon 5D mkIII. Den kamera han sålde hade gått c:a 60 000 exponeringar, men jag anser inte det vara någon fara då Canon garanterar 250 000 exponeringar på slutaren innan det blir dags att byta och att den varit inne på service innan jag köpte denna. Vid jämförelse mellan 1Ds och 5D mkII, så märker man tydligt att det har passerat ett antal år emellan dessa kameror. Framför allt är 5D mk II betydligt lättare att bära omkring på då den väger mycket mindre än 1Ds.

Anslutningar
Som jag nämnde tidigare så gick inte 1Ds att ansluta till en dator med moderna operativsystem, och detta var också en anledning till att jag ville uppdatera till ett modernare kamerahus, så att det finns möjlighet att ansluta över USB och/eller HDMI. Det är alldeles fantastiskt bra att vid framför allt studiofotografering kunna använda PC:s stora skärm, då 5D mk II, är utrustad med Live view, vilket innebär att man fäller upp spegeln och kan då titta på tretumsskärmen på baksidan av kameran eller som jag nämnt, på PC:s skärm. HDMI-kabeln används för att titta på bilderna (eller filmerna) direkt på en HD-tv (1920x1080i). Jodå, denna kamera har videoinspelning i fullt HD-format också, och det går att ta stillbilder under videoinspelningen.

Objektiv; Canon EF 17-40mm f/4L
När jag har valt objektiv så har jag läst mycket recensioner på nätet, och bestämde mig för att köpa ett Canon EF 17-40mm f/4L, då jag tycker om att ta landskapsbilder. En sak lärde jag mig fort och det var att om jag vill ha krispighet i skärpa så är det Canons L-optik som gäller. Det är ett rent nöje att använda dessa objektiv, då det inte finns något på marknaden som slår denna typ av objektiv. Tyvärr är det inte gratis att satsa på denna serie av objektiv, men det förstår man när man ser resultatet. Så under årens lopp ha det blivit både det ena och andra objektivet i L-serien.

Övriga L-objektiv från Canon
Senaste nyförvärvet blev därför Canons EF 100mm macro f/2,8L IS USM, då macrofotografering är bland det roligaste jag vet. Senare har jag också köpt ett 70-200mm f/4L IS USM, då jag tyckte att det var betydligt lättare än ”storasystern” med största bländare f/2.8, som är betydligt tyngre och inte ger den krispighet i skärpa som f/4L ger.
Av en händelse fann jag en annons på Fotosidan, där ett Canon EF 300mm f/2.8L USM, alltså ett relativt gammalt supertele utan bildstabilisering. Jag lade ett bud och tog hem budgivningen som pågick mellan sju intressenter. Detta objektiv ger verkligen den krispighet man önskar av foton tagna med långa teleobjektiv, även om det på utsidan är mycket slitet. Men då det medföljde ett kvitto som visade att kontroll av utförts av alla linser, alldeles innan försäljningen så tyckte jag man kunde känna sig lugn.  Det som verkligen visar hur bra detta objektiv anses vara, är att det med ojämna mellanrum dyker ned artiga mail med förfrågan om det är till salu.

L-objektiv=bästa kvalitet
Jag tycker inte man skall stirra sig blind på att köpa nya objektiv, då kvalitén på dessa L-objektiv är så god att det går bra att köpa begagnat likaväl, om man finner det man söker. Då kan man komma undan med en betydligt billigare peng. Dock är L-serien eftertraktade bland seriösa fotografer, så priser för begagnat blir också därefter. Ett bra ställe som är seriöst att handla begagnat och har bra recensioner, är Fotosidan, där fotointresserade privatpersoner som du och jag, lägger ut sina objekt till försäljning. Vill du handla begagnat i fotoaffär föreslår jag Matssons foto i Lund, samt Nybro Foto & Atelje, som båda har bra priser på begagnat. Är du ute efter nya prylar, skall du definitivt besöka Cyberphoto och Scandinavian Photo. Har du tur kan det också här finnas en del begagnat, samt är du ute efter bra tillbehör till bra priser besöker du Fotofyndet.se

Stativ
Tripoden (Manfrotto 190XB + 486RC2) köpte jag för många år sedan och tycker det är relativt otymplig att hantera, samt att det kräver en viss planering att använda.  Då jag inte är en person som är speciellt förtjust i att planera utan bara vill njuta av den lediga tid man har, så prövade jag med att köpa en monopod (Manfrotto 680B + 234RC) istället.

Byte av kulled mot Gimbal head
Jag har nu under sommaren 2012 valt att byta ut kulleden på min tripod, mot ett s.k. Gimbal Head istället. Detta då jag använder tripoden främst till mina teleobjektiv, och det är inte en lyckad kombination med kulled och teleobjektiv, då risken är överhängande att teleobjektivet på grund av sin tyngd, tippar framåt och skadas. Ett Gimbal head kan tyckas upphäva tyngdlagen då man kan röra teleobjektivet fritt både i höjdled och i horisontalplanet.
Det företag som uppfann Gimbal head var Wimberley men det har kommit många efterföljare då Wimberley Gimbal Head är mycket dyra. Idag kan man finna Gimbal Heads från tillverkare som Manfrotto, Beike och Benro till relativt moderata priser.

Benro Gimbal Head GH-2
Efter det att jag köpte mitt Gimbal head från Benro, så förstår jag inte hur jag har klarat av att hantera exempelvis Canon 300mm f/2,8L med extender 1,4 utan detta huvud. Nu har plötsligt möjligheten dykt upp att kunna finjustera både höjd och horisontalplan på millimetern när, utan att det rör sig det minsta när jag tar bort händerna från kameran.

Härlig kvalitetskänsla
Kvalitetsmässigt anser jag detta vara ett mycket bra köp, som visar att kineserna börjar uppnå en mycket god kvalitet. Alla rattar går att justera med stor känsla, vilket gör finjusteringen till ett rent nöje, och jag riskerar inte längre att få skador på mitt teleobjektiv.  Så rör du dig mycket ute i naturen, så är mitt råd att satsa på ett Gimbal head till stativet om du använder långa och tunga teleobjektiv.

Objektivens tillverkningsår och tillverkningsort
Många funderingar på nätet gäller tillverkningsår, månad och plats för Canons EF objektiv. Det finns en del sajter som visar denna kodning som finns på bajonetten på dessa objektiv och det är alltid roligt att veta när det objektiv man köpt begagnat, är tillverkat. Här kommer en trovärdig sajt som visar denna kodning, med bra förklaringar.

Studioutrustning
Denna sida kommer jag med ojämna mellanrum att uppdatera allt eftersom jag lär mig mera om denna del av fotograferingens möjligheter till ett inomhusliv. Läs mera om mina stapplande steg in i en ny del av fotograferingens underbara värld här. Praktisk tillämpning av studiofotografering kommer att finnas på denna sida. När det gäller ljussättning, både med ”on camera light” och ”off camera light”, så har jag fått tips av min syster om denna sida (Neil van Niekerk), som är 1 timma och 43 minuter lång men mycket sevärd för alla oss som vill lära oss mera om ljussättning.

Applikationer för bildbehandling
Jag har prövat det mesta inom de programvaror som finns att finna över nätet. för att bildbehandla mina foton. Dock har jag fastnat för Adobes program som ger mig det jag behöver för att kvalitetssäkra mina foton och få fram de effekter jag önskar med mina bilder. Det skall inte vara för avancerat då jag inte har tålamod att sitta i timtal, som med exempelvis Adobe Photoshop vilket många av mina fotointresserade vänner använder. Jag har prövat Adobes testversion, men ej funnit det vara min grej. Däremot har jag köpt några versioner av Adobes Elements, och tyckt att det varit bra för mitt ändamål. Efter att ha använt detta program under några år, blev jag tipsad om att Adobe har ett program som vänder sig speciellt till fotografer, vid namn Lightroom.

Äntligen hittat ”mitt” bildbehandlingsprogram
Jag tankade ned testversionen av Lightroom 3, och voila, där var det program jag eftersökt. Här finns en mycket bra arkiverings och registerfunktion som gör att även jag kan börja hålla reda på alla foton som jag försöker spara och arkivera på specifika diskar och specifika kataloger.  Adobe släppte under våren 2012 en version 4 med en hel del uppdateringar, men som tyvärr visade sig innehålla en del buggar. Detta innebar att CPU och RAM-minne ”peakade” så fort man startade Lightroom 4 och började bearbeta sina bilder. Adobe lyssnade på användarna och mindre än en månad senare var problemen åtgärdade i en uppdatering som heter version4.1. Denna version kräver en hel del datakraft, så en uppdatering av datorn är aldrig fel inför bildbehandling i Lightroom version4.1. Programmet är precis så enkelt att hantera som man som användare vill ha.

Lightroom uppdatering
Jag vill som jag nämnt tidigare inte sitta i timmar i Adobe Photoshop och ändå inte uppnå ett tillfredsställande resultat, och det är precis det som Lightroom är för mig. Logiskt och enkelt, fast med många avancerade funktioner. Att sedan Adobe sänkte priset med hälften vid utgivningen av version 4 gjorde ju inte precis ont, då priset ligger strax över tusenlappen nu. Nu skriver vi januari 2013 och Adobe har släppt ännu en uppdatering av Lightroom, som nu är i version 4.4.

Lightroom 5.0
Jag skriver nu september 2013, och uppdatering har skett till Adobe Lightroom 5.0.
Uppdateringen gick smärtfritt och kostade endast drygt 600:-. Jag gick länge och funderade på om jag skulle genomföra en uppdatering, men insåg till slut att fördelarna med nya Lightroom vägde över. Den gamla versionen tog väldigt mycket CPU kraft, och nyttjade lite internminne, medan femman verkar vara något omdisponerad i hur den skall använda datorns resurser. Dock lade jag version 5.0 i en egen ny katalog, så att jag kan köra version 4.4 separerat från version 5.0. Innebar lite mera jobb, men jag tycker det kan vara värt det. Senast har uppdatering skett till version 5.3.

Lagring av mina fotografier
Ibland så går jag och oroar mig för att hårddisken som alla foton ligger på, skall ge upp, och vad händer då? Alla mina för mig ovärderliga fotografier bara försvinner rätt ut i det blå, utan en chans att kunna få dem tillbaka. Detta var något jag gick omkring och var riktigt orolig för, och behövde en strategi för att bibehålla dessa. Så utöver originalplatsen så kör jag också dubbla backup-diskar, i form av en extern disk på 1 Tb och en s.k. NAS på 2 Tb. Bägge enheterna tar automatisk backup 1 gång per vecka, och jag kör RAID-diskar med spegling av varandra i NASen. Jag har satsat på Netgears ”Stora” som är helt ljudlös och har plats för två diskar. Fördelen är att denna NAS ligger på interna nätverket och kan nås från alla datorer, Ipads, TVs eller vad vi nu önskar koppla upp mot denna NAS. Det var ju sjutton om jag inte skulle få behålla mina foton nu, med både ”hängslen och livrem”.

Litteratur och självstudiekurser i ämnet
Som du kanske har förstått tycker jag mycket om att förkovra mig genom en bra bok i ämnet eller en självstudiekurs på nätet. Det finns ett mycket bra företag i Jönköping som förser oss som gillar fotografering med massor av båda delarna, nämligen Moderskeppet.
Här finner du kurser i allt som har med Adobe att göra, och de är mycket pedagogiska och underfundiga att läsa eller gå igenom. Under 2012 har de givit ut en bok som hanterar Lightroom 4, med den eminenta Mattias Karlsson Sjöberg som författare och föreläsare.
Boken heter ”Adobe Photoshop Lightroom 4 från början” och är mycket bra för att lära sig metodiken och ordningen i Lightroom 4. En finess Moderskeppet använder sig av, är att du som köper boken också kan ladda ner alla avsnitten i boken som självstudiekurser med Mattias som föreläsare. Suveränt tankesätt från Moderskeppet, då det är förnämligt att varva boken med Mattias föreläsningar. Videokursen är på drygt tre timmar och förstår man inte Lightroom 4 efter att ha läst boken och lyssnat på Mattias Karlsson Sjöberg, då vet jag inte hur man skall lära sig att hantera programmet ;-).
Moderskeppet har också gratiskurser om exempelvis RAW-hantering, och varför du bör använda RAW istället för JPEG osv. Dock är du tvungen att ladda ner kurserna till din egen dator för att kunna se dem. Ett annat alternativ är att bli s.k. Guld-medlem för 99:-/månad och få tillgång till alla deras kurser. Dyk in på deras hemsida så finner du hur mycket matnyttigt som helst för oss som gillar att fotografera.

2 svar på – Utrustning jag använder mest

 1. P-A skriver:

  Trevlig hemsida!
  Hit kommer jag att återvända för inspiration och uppdateringar då och då.

  • lelleswede skriver:

   Roligt att du tyckte om den P-A. Den är bara i sin linda än så länge, då den är knappt en månad gammal. Så jag hoppas att den skall utvecklas vidare i positiv riktning.
   Hälsar
   Lennart

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.