Makrofotografering – hur kul som helst!

(Klicka på bilderna för större format)

Dyrt med utrustning?
Makrofotografering är bland det roligaste man kan ägna sig åt, allra helst insekter som har en förmåga att känna av på långt håll att jag skall fotografera dem. Jag började med ett Tamron makro-objektiv för 1900:-, som gav fullt acceptabla bilder om jag bländade ner ett eller två steg. Ett tips är att använda normaloptik som normalt sett har ett lågt f-värde samt en uppsättning mellanringar. Tycker man att det är för dyrt, köper man en försättslins för macro, som man skruvar på i fronten av objektivet. Det viktigaste är att man prövar sig fram och känner om man tycker det är roligt, innan man ger sig på och köper dyrare objektiv.

Ringblixt och stativ
Fotona i denna serien är tagna dels med Tamron, men även mitt senaste nyförvärv, Canons nya 100mm f/2,8 IS USM Macro, som ger fantastiska bilder, enligt mitt tycke och smak. Skall du få den skärpa ditt makrofoto förtjänar, så bör du använda ett stadigt stativ med vändbar mittpelare, gärna med en krok för att fästa en tyngd i. Detta för att du inte skall få någon skakningsoskärpa, och då bör du också använda en trådutlösare eller liknande.

Det du också skall vara noga med är att titta på bakgrunden när du fotar makrofoton. Objektiv av sämra kvalitet ger gärna en taggig bakgrund (bokeh) medan objektiv av bättre kvalitet ger en mjukare bakgrund.  Tycker du det är roligt och vill fortsätta med makrobilder, så förtjänar dina bilder en ringblixt, som skruvas på ditt objektiv, och ger en ringformad blixt vilket ger en mycket jämn ljusbild över hela objektet. Ringblixten är också populär vid porträttfoto, då den ger det vackra runda ”blänket” i ögonen på den du fotograferar. Lycka till med världens roligast hobby!

FAKTA från Wikipedia; Makrofotografering innebär att man försöker visa det lilla och små detaljer på sina motiv. Den enda faktorn som bestämmer förstoringen är avbildningsförhållandet, det vill säga i vilket storleksförhållande motivet avbildas på sensorplanet, vare sig det är film eller en digital sensor. Vanliga brännvidder för makroobjektiv är längre än normalobjektivens och når in i teleobjektivens brännvidder, till exempel 50 mm, 105 mm eller 150 mm. Bra makroobjektiv är ofta fasta objektiv. En egenskap hos makroobjektiv är att de har låg ljusstyrka, ofta under 1,8.

2 svar på Makrofotografering – hur kul som helst!

  1. Lena Björndahl skriver:

    Ofta tänker man att insekten lever farligt, lever inte särskilt länge och är ganska betydelselös som individ… i nån religion är ett straff för ett dåligt leverne att återfödas som en insekt… Men när man ser den lille på fotot med den röda rosen – kan man inte annat än bli lite avundsjuk – han vältrar sig i färg, badar till vardags i dofter som vi betalar dyrt för att få några droppar av och omger sig, kräver, friska blommor varje dag – sen dör han – troligen ganska nöjd med sin livsuppgift 😉 – Ja du, det fotot gav iallafall mig en skön uppenbarelse. Tack!

    • lelleswede skriver:

      Hej Lena!
      Kul att du gillade bilden. Jag kommer ihåg när jag tog den, för det var egentligen rosen jag skulle ta ett foto av och så kom den minsta humla jag sett, krypande uppåt.
      Så det var en upplevelse i sig, men så filosofiskt som du uttrycker dig, så har jag inte tänkt på det. Men det ligger mycket i det du uttrycker, och jag tror också att när de väl dör så dör de säkerligen lyckliga!

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.