Smygehuk, Skåne

 

(Klicka på bilderna för större format)

Kort info om Smygehuk
Smygehuk är som alla säkerligen vet Sveriges sydligaste punkt, men också den skandinaviska halvöns sydligaste udde. Smyge som det kallas i folkmun härnere, besöks varje år av mellan 200.000 -450.000 turister (uppgifterna går isär beroende på vilken statistik man läser) vilket gör att det är relativt folktätt sommartid. Kommunen köpte för många år sedan den välbesökta Hamnkrogen, rev den och sedan dess har det varit en stor dammig grusplan där Hamnkrogen låg. Ingen i Smyge har en aning om varför man fattade detta beslut, då det var enda stället man kunde få en riktig middag, med fullständiga rättigheter. Idag finns en kiosk precis vid infarten till hamnen, som säljer mycket god både mjuk- och kulglass, hamburgare och typiska kioskvaror. Här finner ni också Rökeriet som har allt du kan tänka dig i fiskväg, samt mycket goda smörrebröd, självklart med fisk och någon smarrig västkustsallad eller liknande. Inte att förglömma är Caféet nere på udden, som har gott kaffe med tillbehör.

Småbåtshamnen
Smygehuk har en liten hamn som från början var en gjutdocka för betongfundamenten som idag återfinns i Falsterbokanalen. Vid själva innerhamnen satte man in slussluckor och pumpade ut vattnet, för att kunna gjuta fundamenten. Idag är det en liten lustbåts- hamn som ägs av Trelleborgs kommun, och består av ett femtiotal båtplatser, som hyrs ut till både mindre motorbåtar och segelbåtar. Kommunen har under många år brottats med stora problem, då tång förs in utifrån havet och sjunker ned på botten inne i hamn- bassängen, där det bildas metangas. Gasen för upp stora ”kakor” av illaluktande förruttnad tång som emellanåt vid extrema tångsamlingar gör det svårt att ta sig in och ut ur hamnen.

Försök till problemlösning
Dock genomfördes krafttag för några år sedan, där kommunen grävde ner ett stort rör från havet in i hamnbassängen, och anlade en pumpstation i anslutning till södra piren som skulle föra in friskt vatten. Detta fungerade väl under några år, men vad man inte räknat med var att det även fördes in sand i anläggningen, vilket gjorde att innerhamnen sakta men säkert fylldes med sand. Vid några tillfällen har det varit så mycket sand i innerhamnen att segelbåtar haft uppenbara problem att ta sig in och ut. De har helt enkelt stått på ”botten”, det som vi normalt kallar grundkänning. Idag slamsuger man innerhamnen och muddrar varje vår.

SBSK, Båtklubben
Hamnen är vid normalläget en mycket vacker, lugn och stillsam hamn som är väl värd ett besök om man kommer sjövägen. Vid hamnen finns en livaktig båtklubb SBSK, Smygehuks Båt och Segel Klubb som varje sommar genomför segelutbildningar för barn och ungdomar.  Under 2011 kommer man att utöka programmet och lära ut olika vattensporter.

Båtvarvet
Väster om hamnen finner ni Lindhs Båtbyggeri (se bilder ovan)  som är relativt ensamma i Sydsverige om att utföra såväl trä- som  plastarbeten på ett mycket professionellt vis. Danskarna har hittat Bosse och Björn (se bild ovan), vilket gör att de har mer än fullt upp, då de även servar båtar med upptagning och konservering inför vintersäsongen.
Lindhs Båtbyggeri  fick bland annat det hedervärda uppdraget av Sirmiones skeppslag i Gislövs läge att bygga den så kallade  ”Sillabåten”. Denna ”Sillabåt” byggs utifrån ritningar som återfanns på en vind, och Bosse och Björn har byggt upp den från grunden. Denna båt är numera färdigbyggd och levererad samt ligger i hamnen Gislövs läge och heter KarlA (TG1).

I normalfallet har de fullt upp hela sommaren med båtar som gått på grund, seglat in i bryggor, men med lite vänlighet så ställer de alltid upp och hjälper till.

 

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.