Italien, landet som har allt för det goda i livet

Gata i Perinaldo

Vi besökte  Perinaldo (foton), en liten pittoresk bergsby endast ca. 15 minuters bilväg från Medelhavet. När det blir för varmt sommartid vid havet, så är det alltid lika skönt att åka upp i bergen och känna en något svalare bris som fläktar skönt i bergsbyarna, samt njuta av den genuint goda och nyttiga medelhavsmaten samt ett glas av det lokala vinet, gärna ett vin av Rossesedruvan som odlas företrädesvis i regionen runt Dolceaqua. Vinet är ett lätt, friskt vin som ej skall lagras någon längre tid. Dessa små bergsbyar har inte drabbats i samma utsträckning av den byggnadsiver som samhällena nere vid havet (foton från Vallecrosia och Bordighera). Här kan du fortfarande gå omkring bland hus, gränder och miljöer som härstammar från 1500-talet, och möta artiga och vänliga invånare, och ett lugn som vi stressade nordbor inte är vana vid.  Så passa på tillfället att sätta dig utanför ett café, så blir du snart serverad en Espresso, Cappucino eller varför inte en Caffé Corretto (extern länk). En del skandinaver har hittat till dessa pärlor till byar i bergen, och skapat sig en oas här. Här finner du närheten till Medelhavet, och skulle du vilja ta dig upp i Alperna för skidåkning, så är det cirka 2 timmars bilresa till kända skidorter som exempelvis Limone (extern länk).

 

Carosello cabin lift system

Livigno vintertid (foton och text), är framför allt en fantastisk skidort för barnfamiljen, som önskar sig ett boende till en vettig kostnad och framför allt en skön semester till bra priser. Detta mycket beroende på att Livigno fortfarande åtnjuter en tull- och skattelättnad p.g.a. att det tidigare låg mycket otillgängligt. För oss skandinaver som kommer norr ifrån är enda infarten till byn genom tunneln ”Munt la Schera” (extern länk), där även schweizisk tull har sin tullstation. Infart till Livigno  brukar inte medföra några problem, utan snarare hemresan då schweizarna brukar vara nitiska mot oss skandinaver, men det brukar ordna sig om man läser de regler som gäller för utförsel av tull och skattefria varor innan man lämnar Livigno (extern länk). Efter några åk i de långa breda pisterna kan det vara gott med något att dricka i skidbacken, exempelvis en ”Bombardino” (extern länk), som värmer gott.

Suverän känsla att se ut över Alperna

Dock skall man inte glömma Livigno sommartid (foton och text), då det är helt fantastiskt för den aktiva familjen. Specialpreparerade mountainbikevägar uppe i bergen och vandringsleder i en helt betagande natur, samt massor av andra aktiviteter där alla i familjen kan deltaga. Strax söder om Livigno kan man besöka Europas högst belägna by, Trepalle (extern länk) som ligger på 2200 möh. på vägen mot Bormio (extern länk).

Vad vore inte bättre för familjen än att avsluta dagen på Restaurang Steinbock (extern länk) i Livigno med en stenugnsbakad pizza.

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.