Rhodos, Grekland

(Klicka på bilderna för större format)

Rhodos stad
Familjen besökte Rhodos under juli 2010, mest för att vi har varit runt de grekiska öarna under några år tidigare, men aldrig tidigare besökt just denna ö. Denna gång valde vi att bo inne i centrala Rhodos city, på ett hotell som hette Annapolis Inn. Detta familjära hotell var precis så bra som man kan förvänta sig på en charterresa, med trivsam personal, pool på baksidan och mycket goda frukostar. De serverade frukost buffé, och så var det bara att gå ut och sätta sig på verandan framför hotellet. Lägenheterna var perfekta i storlek för tre-fyra personer, med en liten balkong där man kunde följa det dagliga livet på gatan utanför.

Lugnt och riktigt skönt
Ville man shoppa så låg shoppinggatorna på ett stenkasts avstånd. Det som gjort att vi inte besökt Rhodos tidigare, har varit ryktet om att det skulle vara en party-ö för ungdomar, men trots att vi bodde mitt inne i stan, märkte vi ingenting av detta. Kunde inte vara mycket bättre! Rhodos stad var mycket charmig, med gamla stan som bestod av en riktig gammal medeltida stad som det antagligen såg ut under medeltiden med vallgrav, och gamla murar samt ett levande inre byliv.

Köra runt Rhodos
En dag hyrde vi bil och körde runt hela ön, och charmades av den västra sidan av Rhodos som var helt tom på turister, bara oerhört vackra vyer med sandstränder, ett kristallblått hav samt betande getter som gärna stod mitt på vägen och inte ville flytta på sig i första taget. När vi kom ned till södra spetsen (Prasonissi) av Rhodos, kunde man köra en bit ut på sandbanken och parkera. En varning dock, gör inte som jag gjorde genom att köra längre ut än alla andra, då du garanterat kör fast i den blöta sanden om du har vanlig personbil. Men där är mycket folk för det mesta så det löser sig……Här möts två hav, Egeiska havet och Medelhavet, vilket ger upphov till märkliga vindförhållanden. På ena sidan blåser det västlig vind och på den andra sidan blåser det nästan ingenting, vilket gör att den ena sidan är full av Kitesurfare som ger en häftig bild med alla färgglada små ”drakar” i luften.

Lindos – en turistfälla?
På hemvägen stannade vi till vid byn Lindos, där man parkerar uppe vid stora vägen och vandrar ned till Lindos. Här stod luften helt stilla och det var säkert 40 grader varmt, vilket gjorde att vistelsen här mest blev en plåga. Det enda vi sökte efter var något att dricka och det var inte billigt i Lindos!  Vi såg Lindos som en turistfälla, även om det var vackert.

Fjärilsdalen
Senare fortsatte vi till den s.k. Fjärilsdalen (Petaloudes), som är mycket lummig och skuggig, men ingenting för den som har dålig kondition eller på något sett rörelsehindrad. Hela dalen är uppbyggd runt fjärilarna som återfinns i massor överallt, stillasittande och ibland svalkar sig med att vifta på vingarna. Dock kunde vi konstatera att efter att ha sett ett träd fullt med fjärilar, så var det inte mycket mera att se. Kanske spelade det roll att vi kört runt ön under denna mycket varma dag, och nu var på hemväg till vårt mysiga hotell igen.

Sammanfattning av vår vecka
Vi hade en fantastisk vecka på Rhodos och vi är så glada att det fortfarande finns hotell som Annapolis Inn med personal som genuint bryr sig, och ser till att vår vistelse blir precis så bra som vi kan förvänta oss. Annapolis Inn får betyget 5+, på en femgradig skala.
Rhodos som helhet får ett toppbetyg, och framför allt Rhodos stad där vi kan ha semester mitt i grekernas normala vardag. Rekommenderas varmt!

Rhodos (extern länk) är en ö i Grekland som tillhör de så kallade Tolvöarna, där den är den sydostligaste och största ön. På Rhodos fanns kolossen på Rhodos, ett av världens sju underverk. Ön har en yta på 1 398 km², och är därmed ungefär lika stor som Öland. Rhodos flora och fauna är mer lik den i Anatolien än resten av Grekland. Inlandet på ön är bergigt med liten befolkning och är täckt av tall (Pinus Brutia) och cypress (Cupressus sempervirens). Ön är hem för det rhodiska rådjuret. I Petaloudesdalen (”Fjärilsdalen”) samlas under sommaren många björnspinnare. Berget Attavyros är med sina 1 216 meter öns högsta punkt. Även om en del av stränderna är steniga har ön många områden där citrusträd, vindruvor, grönsaker, oliver och annat odlas
(Text från och länkar till Wikipedia)

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.