Bilder från Tjörn

 

 

(Klicka på bilderna för större format)

Hyra bostad en vecka på Klädesholmen
År 2009  hyrde vi en vecka på Klädesholmen, för att jag som är uppväxt i Bohuslän ville visa barnen hur det ser ut där jag tillbringat mina ungdomsår. Jag bodde i Skärhamn under mina ungdomsår då min mor hade skoaffären, Skärhamns skor, och det var en fantastisk uppväxt med många goa kompisar. Själv gick man under epitetet ”Sko-Lennart” bland befolkningen, som jag märkte var gångbart även år 2009. Det var många som kände igen mig när jag presenterade mig som just ”Sko-Lennart”.

Suveränt semesterväder
Veckan på Klädesholmen var helt underbar med klarblå himmel och sol varenda dag, även om det var en aning kallt i vattnet. Vi promenerade runt hela Klädesholmen, träffade pratglada människor som var både nyfikna och mycket vänliga. Vi körde Tjörn runt för att visa familjen var jag hade växt upp någonstans, och tillbringade mycket tid i Skärhamn.

Försämring av centrum
Tyvärr kan jag konstatera att Skärhamn har förändrats till det sämre, där centrum har tappat mycket av sin charm, mycket pga. att daglighandeln har flyttat till utkanterna av samhället, vilket gör att centrum inte har den puls som det hade under min tid i samhället. Skall man finna puls och gott om människor, får man åka ned i hamnen, där finner man restauranger, butiker och Nordiska Akvarellmuseet, som var en mycket positiv upplevelse.

Hyra av plasteka
En dag hyrde vi en sliten plasteka med en liten utombordare av Mossholmens Marina (extern länk) och gick farleden upp till Skärhamn, med några avstickare in bland kobbar och skär. Från havet så såg det mesta sig likt ut, Hjärterön, Sandholmen och innan vi puttrade in i Skärhamns inre småbåtshamn för inköp av glass, besökte vi ”Tröskeln”, som ligger i Skärhamnsfjorden. Tröskeln består av en lagun omgärdad av släta granithällar, och är ett perfekt ställe att bada och slappa på.

Bad vid Tröskeln
När jag bodde i Skärhamn, var det favoritstället att bada på för oss åretruntboende, för sommargästerna visste inte hur man tog sig in till Tröskeln. Så om du inte vet hur du kommer in där, så går du på grund, garanterat. Men utan missöden, så kom vi in där, fast det var så många år sedan jag gick in där sist.

Bästa dagen under veckan
Tyvärr skulle båten vara returnerad på Mossholmen senast kl. 18.00, så vi hann inte med fler upptäcksfärder den dagen från sjösidan, utan fick snällt ställa fören söderut mot Klädesholmen igen. Men en sak kan jag lova er,  om jag frågar familjen idag vilken dag som var bäst under veckan på Klädesholmen, så svarar de unisont; -När vi hyrde båt och gick farleden till Skärhamn.

Avslut med födelsedagskalas
Veckan avslutade vi hemma hos Thomas i Skärhamn som fyllde jämt, och vi överraskade honom med att ha samlat ihop det ”gamla gänget” återigen för att fira honom  med tårta och kaffe. Det blev en nostalgisk träff i goda vänners lag!

Längtan efter Bohuslän
Till sist, har jag några känslor för Bohuslän fortfarande? Jag kan lova er att det tog månader efter hemkomsten till Skåne, innan längtan till Bohuslän sakta tonade ned. Så mina känslor för Bohuslän och Västerhavet kommer aldrig att försvinna, varken nu eller någonsin. Även min dotter Linnea som är född i Skåne, sade vid flera tillfällen att det var fantastiskt vackert och att hon gärna hade kunnat tänka sig att bo i Bohuslän.

Fakta; (Text från och länkar till Wikipedia) Klädesholmen (extern länk) är en ö och tätort på sydvästsidan av Tjörn, belägen i landskapet Bohuslän. Ön är förbunden med Tjörn via en bro till Bleket och har en mycket lång tradition inom sillfiske och konservering. Klädesholmen består egentligen av två öar, Klädesholmen och Koholmen. De var tidigare kronoholmar, där fiskare hade rätt att bosätta sig och bedriva fiske.

Skärhamn (extern länk) är en tätort på västra delen av Tjörn i Bohuslän och centralort i Tjörns kommun i Västra Götalands län. Orten blev framför allt känd som Sveriges största hemmahamn för mindre tonnage. Numera kanske mest känd för Nordiska akvarellmuseet och Rederi AB Transatlantic (före detta B&N).

2 svar på Bilder från Tjörn

 1. Mikaela skriver:

  Vilka underbara bilder från ”min ö”. Är uppvuxen på Klädesholmen och ska åka dit i morgon. Jag tänkte bara tipsa dig om min debutroman som utspelar sig på Klädesholmen i första hand. Den kommer ut runt 1 juni, men går redan nu att förbeställas hos förlaget. I helgen är det lovat att provläsning ska vara möjligt på förlagets sida. http://www.idusforlag.se/spanning/nar_havet_blaser_ljumma_vindar
  Där kan du läsa om boken.
  Ha en bra dag!
  /Mikaela Holm

  • lelleswede skriver:

   Hej Mikaela.
   Jätteroligt att du tyckte om mina foton från Klädesholmen!
   Låter utan tvekan som en spännande bok. Jag som älskar att läsa kommer säkerligen att köpa den för att se om jag känner igen miljön från Klädesholmen. Har läst en annan tjej som heter Ramona Fransson, som skrivit en del böcker från mina gamla hemtrakter Skärhamn. Det är alltid roligt att läsa om trakter man känner igen sig i. Lycka till med boken och det framtida skrivandet!
   Välkommen tillbaka till min hemsida!
   hälsar
   Lennart

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.