Söderslätt Skåne

(Klicka på bilderna för större format)

Landsbygd=livskvalitet?
Att bo på Söderslätt i Skåne, innebär en förhöjd livskvalitet eftersom du oftast bor i en liten by med god grannsamverkan. Du har en egen liten trädgård, att påta i och det kliar alltid lite extra i fingrarna när vintern börjar släppa sitt grepp. Då brukar någon protestera och säga; -Ja men vintrarna på Söderslätt brukar inte vara att leka med! Jag är benägen att hålla med, men det är helt enkelt en fråga om att hålla sig inomhus, tända en brasa, ta vara på mysfaktorn med att sitta inne i värmen och se hur det blåser samt snön yr utanför huset. Att bo på Söderslätt är också en fråga om en något noggrannare planering, än om du bor i en tätort. Det är helt enkelt frågan om att försöka förutse väderförsämringar och handla mat och andra nödvändiga ting innan snöstormarna drar in över slätten.

Vinterväder
Detsamma gäller om du tvingas ut att köra bil, planera med mer tid än normalt och var medveten om att du inte alls kan komma fram utan tvingas vända hemåt igen på grund av snödrev över vägen (skånska ”fyker”). Eftersom jag arbetar med folk från andra delar av landet, får man ofta höra att det klagas mycket härnere på minsta snöoväder. Det är riktigt, då landskapet är nästan helt platt och det finns mycket lite träd som stoppar snöns framfart vilket innebär att snön lägger sig i stora vallar över vägarna. Så det spelar mindre roll hur ofta de plogar och saltar då det lika fort blåser in på vägarna igen. Så när det snöar och blåser som mest, och det i normalt väglag tar 15-20 minuter från Trelleborg, så räkna istället med uppåt en till en och en halv timma att ta sig hem. Men är man medveten om att det kan uppstå problem vintertid, så brukar man vara mentalt förberedd och då är det inte något större problem längre.

Vår/sommar på landet
Men allt detta uppvägs av våren, sommaren och hösten, som är helt fantastiska här ute. På våren kan jag just ha börjat jobba i trädgården, när jag plötsligt kan höra det omiss-kännliga ljudet av tranor som kommer in från söder, och söker efter varma uppåtvindar, genom att cirkulera runt, runt samtidigt som de skriker ut sitt karaktäristiska läte. Då vet jag att våren är i antågande oavsett bakslag i vädret. Igår för exempel satt två starar i ett träd och ”småsnackade på sitt eget speciella sätt. Syrenknopparna växer för varje dag, Scillan har börjat täcka stora ytor med sina blåa blommor tillsammans med Snödroppar, och mängder med Krokus. Livet är helt enkelt underbart här ute, om man bara bestämmer sig för att ta i beräkning vad det innebär att flytta hit ut, med allt vad det innebär. Men du får aldrig glömma alla förhöjda kvalitéer du får om du flyttar ut hit.

Kommunen Trelleborg som delar av Söderslätt tillhör är en relativt liten men trevlig kommun, som är mycket trivsam att åka in och handla i. Kommunen håller på att sakta men säkert förvandlas från en före detta industristad till en stad med relativt stor inflyttning och mycket nybyggnation. Det är många som insett fördelarna med att bo i en kommun av Trelleborgs storlek, i jämförelse med Malmö. Infrastrukturen byggs för närvarande ut, och den efterlängtade E6:an har för kortat restiden avsevärt till Malmö och norrut.. I dagsläget finns det endast bussförbindelser mellan Malmö och Trelleborg, men hösten 2015 skall utbyggnaden av spårsträckningen mellan Trelleborg och Malmö vara klar och då kommer det att hända saker i Trelleborg.

Tillväxtspotential
Plötsligt kommer en medelstor kommun i Skånes södra delar att ha direktkontakt med övriga Skåne med Pågatåg, vilket innebär att de relativt låga priserna på bostadsrätter och fastigheter kommer att stiga snabbare efter att Pågatågen kommer till Trelleborg!
Är man intresserad av att skaffa ett billigt boende, så skall man titta på Trelleborg med omnejd för fastigheterna har redan ökat från mycket låga till låga priser de senaste tio åren. Så mycket händer i Sveriges sydligaste kommun som är mycket positivt för dess invånare.

Närhet till Europa
Det finns en annan stor fördel med att bo så här långt söderut i landet, och det är närheten till övriga Europa. Om det gäller utövande av vintersport, så har vi några tiotals mil längre till Alperna än vi har till de skidorter som är intressanta i Sverige och Norge. Så alternativet är givet om vart vi åker för utövande av vintersport, det får bli till Alperna. Tycker man det är långt och stressfyllt att köra genom Tyskland, med höga hastigheter oavsett väglag så kan man alltid ta biltåget DB Autozug, som jag berättar om på en annan av mina sidor.

FAKTA; Söderslätt i Skåne är en slättbygd i sydvästra Skåne. Området hör till Vellinge, Trelleborgs, Skurups och Svedalas kommuner. Söderslätt har en av Sveriges bästa åkermarker. (Text från och länkar till Wikipedia)

.

 

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.