Bilder på fastigheter, Jordberga sockerbruk

En epok går i graven
Jag besökte Jordberga nedlagda sockerbruk helgen innan de skulle börja riva allt som påmint om en epok, som legat på Söderslätt i drygt ett hundra år (1891). Det var tragiskt att se många av de alltjämt fina husen, och veta att de skulle rivas och försvinna, för alltid.

Hantverksstolthet
Byn Jordberga finns kvar med en liten samling hus, dock är huvuddelen av det som en gång utgjorde livsnerven i byn, borta för alltid. Det var intressant att vandra omkring bland husen och beundra den hantverksskicklighet som bland annat den gamla brandstationen var byggd med. Vad jag har svårt att förstå idag är varför de inte kunde lämnat kvar vissa fastigheter som verkade vara i gott skick vid en exteriör besiktning.

Intressant hemsida
Jag har funnit en intressant hemsida som ger en bra bild av sockerbruket ur industriell synvinkel. Idag återstår ingenting av det som en gång var sockerbruket, mera än skelettet av delar av den gamla industrianläggningen. Dessa skall också rivas, men anläggningen var enorm och tar mycket lång tid att riva. Så om du skulle besöka Jordberga idag, har man svårt att förstå att där funnits en bebyggelse, som den jag återger på mina foton.
En epok av industri har försvunnit för gott från Söderslätt.

Wikipedias beskrivning av byn och godset Jordberga

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.