Underbara Jack och Dina samt våra huskatter

(Klicka på bilderna för större format)

Jack
Här har jag lagt in en del foton på våra fantastiska husdjur. Vår schäfer Jack var senioren i familjen, och som alltid var lugn och sansad. Han lämnade aldrig tomten, utan strosade runt och kollade in vad som hände trots att vi aldrig satt upp någon form av staket. Ibland när värmen slår till, så var hans favoritplats att ligga på trädäcket i skuggan, gärna med en katt som kompis. Då var lyckan fullständig! Jack kom ifrån trassliga familjeförhållanden med skilsmässa och tyvärr efterföljande missbruk. Han var 4 månader när vi tog över honom.

Jack har lämnat oss
Tyvärr lämnade Jack oss dagen före julafton 2014, och han blev tolv och ett halvt år. På morgonen så ville han inte gå ur sin säng, men alltid som vanligt med viftande på svansen. Vi fick lägga honom på ett lakan och bära ner honom för trappan och ut till bilen, för att åka till Djursjukhuset. Där kunde man konstatera att han hade en stor cancertumör i magen, och i och med hans ålder så rekommenderade de inte någon operation. Jack var dock tapper in i det sista, och svansen viftade en sista gång på en underbar kompis. Så julen blev inte riktigt vad vi tänkt oss och den som sörjde mest var nog lilltjejen Dina, vars svans under drygt tre veckor bara hängde och slokade. Vid varje tillfälle hon fick så gick hon omkring och letade efter sin kompis Jack. Han tillförde familjen så oerhört mycket glädje med sin fantastiska ”Ferdinand”-lika stil. Det var verkligen en hund som älskade att gå rund och lukta på blommorna.

Dina
Dina är en ung tjej, alltid pigg på nya upptåg och älskar att jaga våra katter, trots att hon vet att husse och matte hela tiden förmanar henne att låta bli. Bollar är det bästa hon vet, samt att gärna få nya leksaker för att se hur lång tid det tar att bita sönder dem i små, små bitar. Men för oss spelar det ingen roll, då hon har blivit en verkligt lycklig tjej.

Född i Rumänien som gatuhund
Dina är född i Rumänien, kastrerad och hemtagen av en familj i östra Skåne som inte klarade av henne. Vi har aldrig förstått varför, då det är en helt underbar liten tjej med humor och uttrycker glädje med tydliga ansiktsuttryck, men utan uppfostran när vi tog över henne. Idag en relativt lydig tjej som lyssnar och är mycket uppmärksam på vad vi uttrycker oavsett om det är verbalt eller med kroppen. Dina är vad jag skulle kalla en ”street smart” hund, då hon är en klok och mycket förståndig tjej.

Inskränkthet
Det som jag förundras över, är all denna misstänksamhet vi möts av då vi talar om för andra människor att Dina kommer från Rumänien. Till och med när vi skulle försäkra henne hos ett känt djurförsäkringsbolag, fick vi kommentaren; Jaså minsann, det är en sådan hund! Jag kan bara konstatera att jag tycker synd om vissa människor, med den missunnsamhet och inskränkthet de besitter. Men jag kan lova att vi ifrågasatte kommentaren från den tjänsteman som fällde kommentaren.

Dinas Ark
Dina kom till Sverige genom en svensk ideell organisation Dinas Ark som startades i Rumänien av en svensk kvinna, Victoria Tocca, 2011. Som ni kanske kommer ihåg var Rumänien en kommunistisk stat sedan 1947. Nicolae Ceaușescu tog makten i landet 1965 och utropade sig själv till Conducător. Han bedrev en mycket hård familjepolitik och byggde stora lägenhetskomplex i städerna, samt tvingade stora delar av befolkningen att flytta från sina gårdar på landsbygden. Djuren lämnades vind för våg, och i dag har Rumänien ett enormt problem med bland annat hundar som driver omkring herrelösa. Idag är det enligt en relativt ny lagstiftning  i landet tillåtet att på alla upptänkliga sätt döda hundar som inte har halsband och driver omkring, vilket tyvärr också görs på de mest groteska vis.

Full acceptans från början
Det som vi fann märkligt är att när Dina kom in i vår familj, så från första stund fanns ingen som helst rivalitet mellan Jack och Dina. De accepterade varandra direkt, och det har aldrig varit något som helst bråk dem emellan utan endast full acceptans från början.

Mognad och hundsnack
Efter Jacks bortgång och när vardagen återgick till det normala efter många veckors sorgearbete, så har Dina växt till sig rent mentalt och blivit en ”vuxnare” hund. Hon har börjat ”prata” och när vi hämtar henne på hunddagiset där hon är två dagar i veckan, så jag antar att hon vill ge uttryck för vad som hänt under dagen. Hon ”snackar” från det vi hämtar henne tills dessa att vi öppnar ytterdörren hemma. Vi tror att det är av stor vikt att hon får vara på hunddagiset, mest för att få vara social med andra hundar, och inte bara med oss som människor.

Framtid med ny hund?
Har vi funderingar på att erbjuda en ny hund att få komma och dela familjen med oss? Vi har diskuterat detta mycket, men som sagt så tar vi bara hand om hundar som behöver få byta miljö för all framtid, där vi kan erbjuda dem ett tryggt och ordnat boende, utan höga röster och hot. Så det får helt enkelt framtiden utvisa, dock har vi bestämt att det i så fall skall bli en hund av mindre storlek som är enklare att hantera. vi har nu under tjugofem år haft familjemedlemmar i form av schäfrar, labradorer och gatukorsningar och det blir svårare och svårare att hantera, när de börjar bli till åren precis som vi. Men jag kan lova att bättre kompis kan man inte få än en hund.

4 svar på Underbara Jack och Dina samt våra huskatter

 1. Hans Wallin skriver:

  Hej Lennart.
  Både jag och Christina tycker det är lika roligt varje ggr att gå in på din hemsida och titta vad är nytt.
  Vi blir alltid så glada att se dina bilder och texter.
  Mycket tack från en vän och hans hustru.

  Hasse och Christina

  • lelleswede skriver:

   Tack Hasse och Christina. Hoppas ni fick en underbar kväll i Marstrand, och att ni firade rejält för Christina och hennes nya liv!
   Hälsar Lennart

 2. Lena Björndahl skriver:

  Djurkretsen har utökats – härligt!

  • lelleswede skriver:

   Hej Lena
   Ja och vilken goo tjej vi har fått in i familjen. Dina är riktigt härlig och klok tjej som kommer från en familj i östra Skåne, som inte klarade av henne. Hon är så uppmärksam och älskar att kela både med familjen inklusive gamle Jack. Så hon har kompletterat familjen på alla sätt och vis.
   Lennart

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.