Marstrand

(Klicka på bilderna för större format)

Marstrand var stället man gärna tog båtarna till för att festa runt. Allra helst när det var regatta så var vi ett gäng grabbar som gav oss iväg från Skärhamn för att festa runt på Socitetshuset, (extern länk) även kallat ”Såsen” som vi besökte. Vi valde alltid ut den kompis som hade tillgång till störst båt, eller så tog vi ett gäng småbåtar och så gav vi oss iväg så fort man slutat jobba på fredan. Allt för att få en så bra plats för båten som möjligt, och det innebar så nära bryggpromenaden som möjligt. Om vi hade småbåtarna så sov vi några timmar i dessa, och sedan gav vi oss iväg hemåt i den varma sommarnatten.

En gång slog vi vad med Kjelle och Roger, som då ägde en Tornado (olympiaklassad segelkatamaran) (extern länk)om de ville segla från Skärhamn till Marstrand, och vi andra skulle köra en snabbgående (35-40 knop) motorbåt, och så skulle vi se vem som kom först. Dock skulle vi som körde motorbåten gå inomskärs i farleden, medan Kjelle och Roger skulle segla utomskärs. Vi som körde motorbåten var ganska självsäkra på att komma först, och vadet gick då ut på att den förlorande båtens besättning bjöd den vinnande båtens besättning på en stor öl på ”Såsen” vid framkomsten.

Det var oerhört mycket prestige i denna kamp, så ju fortare vi kom iväg desto bättre. Tornadon lade ut från bryggan och seglade västerut på Skärhamnsfjorden. Vi andra i motorbåten låg och puttrade och såg deras siluett försvinna mot horisonten och  sekunden senare tryckte Clas-Göran gasreglaget i botten, och vi forsade iväg mot Marstrand. När vi kom fram till Marstrand, halvt lomhörda av motorvrålet, lade vi till vid en brygga och spanade ut på Marstrandsfjorden efter Kjelle och Roger. Döm av vår förvåning när det ned på bryggan kommer två glassätande ynglingar, och frågar vilken väg vi egentligen hade kört, då de hade varit i Marstrand de närmaste tio minuterna.

Snacka om att först gjort slut på massor av bränsle, och stoltheten som fick sig en rejäl törn hos oss i motorbåten. Allrahelst som vi visste att deras färd till Marstrand inte hade kostat dem någonting, mera än glassen då förstås. Men kvällen blev som vanligt mycket trevlig!

FAKTA; Marstrand är en tätort i Kungälvs kommun. Den är belägen på två öar, Marstrandsön och Koön. Marstrandsön ligger längst ut mot havet, och hyser stadens centrum. Därifrån går personfärja till stadsdelen Arvidsvik på Koön, som har landsvägsförbindelse med fastlandet. Det är en idyllisk trähusstad som om somrarna är ett betydande turistmål och Sveriges seglingsmetropol. Marstrand är årligen utgångspunkt för Marstrandsregattan, Match Cup Sweden och andra stora seglingsmästerskap. Orten har betydande arbetspendling till Göteborg. (Text från och länkar till Wikipedia)

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.