Andra delar av Italien; Bassano del Grappa

Grappans ursprung?
Det kändes som om det var dags att skriva om andra delar av Italien, även om det innebär att vi fortfarande håller oss i de norra delarna.  För några år sedan besökte vi den berömda staden Bassano del Grappa, där det påstås att den ursprungliga grappan uppfanns. Staden har erhållit sitt namn av romaren Bassianus som grundlade staden på tusentalet. Från början skall den ha hetat Bassano Veneto.

Namnbyte
Namnet byttes ut efter första världskriget som ett minne av alla de tusentals soldater som stupade i trakterna, och betyder egentligen Bassano av berget Grappa. Staden befann sig under första världskriget i frontlinjen och invånarna led oerhört av kriget. Även under andra världskriget led staden betydande förluster, då italienarna slöt vapenstillestånd med de allierade. Tyskarna invaderade då staden och dödade ett stort antal invånare, eller helt enkelt deporterade dem.

Bron i staden
Det är en fantastisk liten stad med mycket gammal bebyggelse och en näst intill världsberömd överbyggd bro med namnet Ponte degli Alpini, som är stadens mest berömda symbol. Den byggdes av Andrea Palladio med början år 1569. Bron har dock blivit förstörd ett antal gånger, senast under andra världskriget.

Återuppbyggnad
De italienska grenen inom militären, Alpini (Italiens motsvarighet till svenska Fjälljägarna) har alltid vördat Bassano del Grappa och bron, vilket innebar att de startade en insamling efter andra världskriget, för att återuppbygga bron igen. Namnet på bron är en hedersbetygelse till just Alpini, vilket innebär att soldater ur denna militära gren ofta samlas på bron för att minnas sina kamrater och sjunga tillsammans.

Grappabränneri
Har du möjlighet att besöka denna lilla trivsamma stad, så missa inte tillfället då du kommer att charmas av bebyggelsen och bron över floden Brenta, med sin långa historia.
Här finner du Nardini’s berömda grappabränneri, som faktiskt ligger på bron, och skall du köpa en god grappa som är mild och rund i smaken, så köper du svagt brunfärgade som har varit lagrad en längre tid på ekfat. Vill du läsa mera om grappa, så finner du mera information på en annan av mina sidor!