Grappa – den globala drycken?

Grappan – ”smaken som baken”
Grappan är en dryck som har lika många anhängare runt om i världen, som det finns folk som verkligen tycker det är bland det värsta de smakat. Själv dricker jag gärna en grappa som dock bör vara färgad och smaksatt av ekfat och antar en svagt brunaktig ton
(Grappa Barrique) och därmed lagrad en längre tid, för att få en rundare och framför allt mjukare smak. En lagrad grappa får beteckningen ”veccia” eller ”inveccia”,och skall då vara lagrad i minst 12 månader. Det finns ännu en beteckning för grappa som har lagrats i minst 18 månader, och då kallas den ”straveccia” eller ”riserva”. Nu finns det alla sorters grappa, från den helt rent ofärgade grappan eller tidigare nämnd den ekfatslagrade, till grappa som är smaksatt av bär.   Dock kan det vara bra att veta att man skall undvika grappa som är betecknad ”grappa aromatizzata”, som är smaksatt med bär eller örter. I mitt tycke skall grappans egenartade smak inte förstöras av andra tillsatser, då det inte längre smakar som en grappa.

Min första kontakt med grappa
Första gången jag smakade grappa var på 80-talet när jag var i Livigno under sommaren och besökte italienska vänner. De tyckte vi som svenskar skulle vara med på en middag med bara italienska turister på kvällen, på en liten mysig restaurang uppe i bergen. Restaurangen var verkligen liten och det häftiga var att hela stället var byggt direkt på berget, vilket gjorde att allting lutade även inredning såsom bord och bänkar. Till middagen serverades grisfötter samt polenta (majsgröt), vilket var fantastiskt gott. Stämningen var verkligen hög och alla pratade i munnen på varandra.

Sångtävling
Efter maten skulle det bli sångtävling, och alla skulle då framföra en sång som var typisk för den del av Italien man kom från, eller som i vårt fall en svensk sång som var typisk för Sverige. Hur vi än funderade kom vi inte på något annat än Helan går…., och den framförde vi från Sverige. Till vår stora förvåning vann vi, och priset var en tvåliters flaska med en lokalt bränd grappa. Jag kan lova att denna grappa inte var god, utan mer påminde om det vi i Sverige namnger som ”finkel”. Men som enda svenskar gällde det att hålla god min och dricka med de andra i sällskapet. Jag tänkte att denna dryck skall aldrig vidröra min läppar igen efter denna kväll, men nyfikenheten tog överhanden allt eftersom åren gick och det är något som jag aldrig ångrat!

Skyddad av lagstiftningen
Frågar du vänner om de gillar grappa, så får du lika många svar som det finns olika sorters grappa. Tyvärr finns det också grappa som inte är speciell god och de som inte gillar grappa, har någon gång tyvärr fått smaka denna sort och därmed anses all grappa inte god. Tyvärr är detta inte sant då det finns ett otal olika smakinriktningar på grappan, vilket tyvärr begränsas av försäljningen utanför Italien, vilket gör att en god grappa inte alltid når oss som inte är bosatta i landet. Begreppet grappa är skyddat av EU och därmed också i italiensk lagstiftning. Detta innebär att grappa endast får tillverkas inom Italien.

Ursprungsråmaterial
Grappan bränns och destilleras av det som vinbonden använt för att framställa vin, alltså druvskal och kärnorna som kallas Vinaccia. Dock går det inte att framställa en bra balanserad grappa på en från början dålig Vinaccia, då aromen på en grappa endast kommer från råmaterialet som är den pressade druvan. Detta innebär att det inte är möjligt att tillsätta några aromämnen före eller under framställningen av grappan. Grappan är den enda spritsort i världen av betydelse, som framställs av en råvara som inte är flytande.

Produktionsmetoden
Det finns två produktionsmetoder för grappa: industriale, där torr och dålig vinaccia måste kokas för att släppa ifrån sig några aromer, och artigianle, en långsam, hantverksmässig metod som kräver goda råvaror. Grappa kan göras på olika druvsorter som ger tydlig druvtypisk karaktär. Ser vi till råvaran så är den smått fantastisk då den först används till att framställa ett förhoppningsvis gott vin, i steg två används råvaran efter vinframställningen till att bränna och destillera en grappa, samt i steg tre användas som bränsle vid exempelvis destilleringen.

Lagring
All grappa lagras som minst i sex månader som den är från destilleringen, eller också lagras den på ekfat för att utveckla smaken ytterligare. Lagringen kan ske i stora fat på åtta tusen liter (eller större volymer) eller på små tunnor (Grappa barrique), allt för att utveckla smaken vidare. I min smak är den sistnämnda grappan den som tilltalar mig mest, med sin lite rundare smak som inte är fullt så sträv som en grappa som inte är lagrad så länge.

Apertivo=italienarnas ord för Aperitif
Grappan dricks av italienarna före maten eller efter maten, för att befrämja matsmältningen och kallas på italienska ”Apertivo”. Dock kan en Apertivo vara många alkoholhaltiga drycker, men grappan kan räknas som italienarnas apertivo numero uno. Den kan drickas i små grappaglas, eller som när jag beställde in en på en restaurang vid Gardasjön en sen eftermiddag, och fick in ett vanligt dricksglas fyllt till brädden med grappa. Dock kan jag inte rekommendera att dricka grappan på detta vis, utan hellre avnjuta den i mindre glas. Skall man dricka en grappa efter maten, kan man exempelvis  beställa in en ”Doppio Espresso” med en grappa vid sidan om eller direkt i kaffet, vilket kallas ”Café Corretto”. En mycket bra avslutning på en god middag, då italienska middagar
tenderar att bli både kraftigare och mera innehållsrika än vad vi är vana vid i Norden.

Läsa vidare
För dig som är intresserad av att läsa vidare om grappa, kan jag varmt rekommendera följande länk till Bortolo Nardinis destilleri, beläget i staden Bassano del Grappa som är ett av de mera kända destillerierna i Italien. Är du intresserad att läsa om mitt besök i denna stad finner du en länk här! Vill du läsa en svensk bok om grappa finns en alldeles förträfflig bok, skriven av en journalist som från början var total novis på grappa, Ove Boudin som kombinerar en reseberättelse genom Italien med att ta reda på grappans rötter. Boken ”Grappa, Italien på flaska” är mycket läsvärd och skriven på ett mycket underhållande vis. Kan rekommenderas varmt!

Slutligen, du som är nyfiken på att smaka en grappa, pröva gärna några olika sorter, men starta med den ekfatslagrade så blir du inte besviken. Här kan jag varmt rekommendera ”Luigi Francolis  Riserva 7 anni Barrique del Limousin”.  Vill du läsa vidare om grappa på nätet finner du en länk här. Lycka till i grappans fantastiska smaker!